#postcoderoos #greenchoice #zonopnederland

Zonnestroom-installatie op gemeentedak door baanbrekende overeenkomst (ism Zon op Nederland) #postcoderoos

December 23, 2015

Nu de dagen weer langer worden… een zonnig bericht. Na anderhalf jaar overleg en een paar maanden doorpakken, liggen nu alle 120 zonnepanelen zon te vangen op een dak van de gemeente, en verkopen we de opbrengst aan Greenchoice via de (recent verbeterde) postcoderoosregeling. Het dak is een kleine 50 meter van ons huis. Het is het eerste project in Amsterdam waarbij bewoners van de stad (wij – als coöperatie) een gemeentedak gebruiken om duurzame energie op te wekken. Het onderliggende voorstel (baanbrekend!) dient nu als blauwdruk voor toekomstige duurzame energieprojecten in de stad.

De installatie is gerealiseerd door Zon&Co (zie hier hun bericht over dit project) en projectbegeleiding (zeer professioneel!) door Zon op Nederland. Waarvoor veel dank!

Fantastische begeleiding door Zon op Nederland!

Zon op Nederland

Een paar feitjes op een rijtje:

  • Ergens in 2012 (of misschien eerder) gaf de gemeente aan dat ze haar daken ter beschikking zou stellen aan coöperaties met als doel duurzame energie-opwekking.
  • Begin 2014 eerste gesprekken tussen Ons Dorp Amsterdam​ en de gemeente, maar nog geen geschikt dak gevonden. Al gauw viel ons oog (met behulp van Google Earth) op een dak van een school in onze mooie straat (Elisabeth Wolffstraat).
  • Uiteindelijk is in de zomer 2015 overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor het gebruik maken van het dak en zijn vanaf dat moment alle pijlen gericht geweest op realisatie (coöperatie oprichten, business case voltooien, aanbesteding, elektrovoorbereiding, aansluiting net, contract Greenchoice, etc.). Eerdere vertragingen geven geen garantie op toekomstige vertragingen, want de uiterst scherpe planning om in 2015 klaar te zijn, is gehaald!
  • Het is het eerste dak dat via deze constructie met de gemeente wordt gerealiseerd, en onze overeenkomst vormt nu een blauwdruk voor andere zonne-projecten in Amsterdam. Vooruitgang!

Nog kort over de postcoderegeling:

  • Postcoderoosregeling maakt het mogelijk je opgewekte stroom te verkopen met korting op de energie-belasting, waardoor investeren in een dergelijk project aantrekkelijk wordt, ook als je zelf geen dak hebt. Waarom binnen eigen en aangrenzende postcodegebied is me eerlijk gezegd nog niet helemaal duidelijk, maar zo is de regeling.
  • Via de postcoderoos-regeling verkopen we (met korting op de energie-belasting) onze stroom aan Greenchoice en halen we onze investering er waarschijnlijk binnen 12 jaar. Dankzij een lening van het AIF (Amsterdams Investeringsfond) in ons project, was financiering geen probleem.

Kortom: veel dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt, en met name zéér grote dank aan Dick van Zadelhoff en Eric de Lange van Zon op Nederland voor hun keiharde inzet, en natuurlijk de gemeente Gemeente Amsterdam voor het beschikbaar stellen van één van hun daken.

Hier een fotootje:

#postcoderoos #greenchoice #zonopnederland

#postcoderoos #greenchoice #zonopnederland #zonenco